Genieten in de Eifel
  

Buiten zwemmen in de Vulkaaneifel


Wanneer je wil zwemmen in de Eifel heb je volop mogelijkheden. In de prachtige natuur van de Eifel zijn vele meren en Maaren (volgelopen vulkaankraters) te vinden waar je uitstekend kan zwemmen.

In de Eifel zijn uiteraard ook vele binnenzwembaden (Hallenbad). Hier kun je met minder mooi weer of in de winter prima zwemmen en een dag je vermaken. Maar in dit artikel richten we ons op het zomerseizoen en het buitenzwemmen. Hiervoor zijn in de Eifel vele mogelijkheden.

Verderop in dit artikel vind je een overzicht en kaart van de locaties waar gezwommen kan worden in de Eifel.

Er zijn in de Eifel diverse buitenzwembaden (Freibad) en de mooie natuur van de Eifel is natuurlijk rijkelijk voorzien van meren waar gezwommen kan worden en waar watersport mogelijkheden zijn.

In de Vulkaaneifel zijn er bovendien de Maaren. Een Maar is simpel gezegd een met water volgelopen bassin ontstaan door een vulkanische explosie. Echte kratermeren zijn ontstaan doordat een vulkaankrater is volgelopen met water.

Dit zijn beide prachtige, vaak grote meren die bovendien erg diep zijn. En in een aantal kan prima gezwommen worden en zijn er ook watersport mogelijkheden.

Uiteraard spreekt het voor zich dat er altijd goed opgelet moet worden bij water en vooral bij de diepe Maaren. Houd je aan regels die staan aangegeven bij de locaties. Er is ook water in de Eifel te vinden waar niet gezwommen mag worden, houd je hier ook aan, dit is niet voor niets!

Hieronder geven wij, in willekeurige volgorde, een overzicht van een aantal locaties waar buiten gezwommen kan worden in de Eifel. In het overzicht hebben wij verspreid over de Eifel een aantal locaties opgenomen. Het zijn buitenzwembaden (Freibad), meren en Maaren.

Wij willen benadrukken dat dit niet alle zwem- en watersport locaties in de Eifel zijn. Heeft u een mooie plek die niet in het overzicht voorkomt laat het ons weten, dan voegen wij deze toe aan het overzicht.

Locaties voor buiten zwemmen in de Eifel (kaart met locaties onderaan het overzicht):

 • Meerfelder Maar. Dit is één van de grootste Maaren in het westen van de Eifel. Deze heeft een doorsnede van circa anderhalve kilometer. Hier kan gezwommen en gevist worden. Let op dat er in Duitsland voor vissen een vergunning nodig is! Deze zijn plaatselijk te verkrijgen. Het mooie dorpje Meerfeld ligt aan het Meerfelder Maar. 
 • Gemünder Maar: Het Gemünder (Gemündener) Maar is één van de drie Dauner Maare. Deze ligt het meest noordelijk. In het Gemünder Maar kan er gezwommen, gevist en gevaren worden, met bijvoorbeeld roeiboten of kano’s. Er kunnen ter plaatse boten worden gehuurd. Locatie: zie kaart.
 • Schalkenmehrener Maar: Ook het Schalkenmehrener Maar behoort tot één van de Dauner Maare. Het Schalkenmehrener Maar is een Doppelmaar en bestaat uit twee meren; de westelijke Maarsee en het oostelijke Trockenmaar. Hier vind je het plaatsje Schalkmehren. Hier bij de Schalkenmehrener kan je zwemmen, vissen, zeilen en varen. Bootverhuur is aanwezig. 
 • Pulvermaar: Het Pulvermaar is het diepste Maar in de Eifel en het diepste water ten noorden van de Alpen. Er ligt een camping aan het Pulvermaar. Ook is er een gedeelte waar niet gezwommen mag worden. Verder kan in het Pulvermaar mogelijk; zwemmen, vissen en varen. Bootverhuur is aanwezig.
 • Der Laacher See. De Laacher See is het grootste vulkaankratermeer in de Vulkaaneifel. Een meer dat zich ook uitstekend leent voor de watersport. Bij de Laacher See kan je zwemmen, vissen en varen. Verhuur van boten en waterfietsen is aanwezig. 
 • Het Ulmener Maar: Dit is een klein en één van de “jongste” (10.000 jaar oud) Maaren in de Vulkaaneifel. Het meer is 21 meter diep. Hier mag gezwommen en gevist worden.
 • Het Holzmaar: Een mooi water ten zuidoosten van Daun. Het meer is 21 meter diep en heeft een doorsnede van circa 325 meter. Hier mag NIET (meer) gezwommen worden.  Er mag gevist worden (met vergunning). 
 • Kronenburgersee: Een mooi meer met prima recreatiemogelijkheden. Het meer ligt bij het mooie plaatsje Kronenburg. Aan het meer is een camping te vinden en bij het meer is het bekende bungalowpark Eifelpark Kronenburger See. Een paar kilometer verder is het bungalowpark Wirfttal van Landal te vinden. In de Kronenburgersee kun je zwemmen, vissen en varen. Ook zijn er (grote) speeltoestellen in water aanwezig.
 • Rursee. De Rursee is ook bij de toeristen in de Eifel zeer bekend. Het ligt in het Nationaal Park Eifel. Hier zijn meerdere meren te vinden. Voor de toerist is hier ook veel te doen. Er zijn vele vakantieaccommodaties in de buurt. Bij de Rursee zijn diverse watersport mogelijkheden. Zwemmen, vissen en varen het kan allemaal. Bovendien zijn op de meren hier in de buurt rondvaarten te maken. 
 • Freizeitzentrum Moselbad Cochem: In Cochem is het Freizeitzentrum Moselbad te vinden (Moritzburgerstrasse 1). Vanuit Cochem centrum is de weg goed aangegeven. In dit zwembad kun je binnen en buiten terecht. Er zijn glijbanen, een speciaal kinderbad een zonneweide en veel meer faciliteiten. Naast het zwembad is er een camping, tennisbaan, kegelbaan en minigolf. Prima voor een dag vermaak. 
 • Freibad Kelberg. Het buitenzwembad Freibad Kelberg is geopend van mei tot eind september. Dagelijks geopend van 10.00 – 20.00 uur. 
 • Freibad Gerolstein: Gerolstein is een bekende plaats in de Eifel en geliefd bij de toeristen. In Gerolstein ligt het Freibad Gerolstein. Er is ook een overdekt zwembad aanwezig. Het buitenbad heeft diverse faciliteiten en ligweides. 
 • Freibad Manderscheid. In de plaats Manderscheid is het Freibad Manderscheid. Een buitenbad waar volop genoten kan worden. Hier zijn diverse faciliteiten aanwezig. Dagelijks geopend van 10.00 – 18.00 uur en bij mooi weer vaak langer geopend
 • Freibad Schleiden. Ook bij het Freibad Schleiden kan prima een dag genoten worden. Zwemmen, zonnen en genieten van de diverse faciliteiten. Dagelijks geopend van 9.00 – 19.00 uur. 
 • Eifelbad Bad Münstereifel. In Bad Münstereifel (zie ook ons artikel: Bad Münstereifel. Vakantie en kuren in de Eifel) het bekende oude plaatsje in het noorden van de Eifel kan ook gezwommen worden. Het Eifelbad is een binnen- en buitenzwembad. Er zijn diverse baden aanwezig en een glijbaan. Buiten is een ligweide. Geopend maandag t/m vrijdag van 11.30 – 21.00 uur en in het weekend van 10.00 – 20.00 uur. 
 • Badestrand Wassersportsee Zülpich. Deze mooie locatie bij Zülpich, in het noorden van de Eifel, biedt een veelvoud aan watersport mogelijkheden. Er kan gezwommen worden, surfen, catamaran varen en veel meer. Ook zijn er diverse mogelijkheden om te eten en drinken. 
 • Freibad Oberweis. Meer zuidelijk in de Eifel, in de buurt van Bitburg, ligt Freibad Oberweis. Een mooi buiten-zwembad op een mooie locatie. Zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Er zijn speeltoestellen en een glijbaan. Het zwembad is geopend van medio mei tot september, dagelijks van 10.00 – 19.00 uur. In het hoogseizoen open tot 20.00 uur. Voor gasten van de Prümtal Camping in Oberweis 
 • Freibad Waxweiler. Bij het plaatsje Waxweiler, niet ver van Manderscheid, ligt dit buiten-zwembad. Het bad heeft een grote ligweide. Dagelijks geopend vanaf 13.00 uur tot 19.00 uur. Tijdens de vakantieperiode zijn er ruimere openingstijden. Bij slecht weer kan het zwembad gesloten worden. 
 • Freilinger See Blankenheim. Blankenheim is een bekende plaats in de Eifel. De Freilinger See is een Stausee. Bij de Freilinger See is er volop waterrecreatie mogelijk. Je kan er zwemmen, surfen, zeilen, varen, vissen, duiken en ga zo maar door. Er zijn grote ligweides te vinden. En dat alles temidden van de prachtige natuur in de Eifel. 
 • Freizeitbad Aqua Fun. Bij Neuerburg, niet ver van de grens met Luxemburg, ligt Freizeitbad Aqua Fun. Dit mooie en grote buitenbad heeft vele faciliteiten. Het zwembad heeft onderandere een grote glijbaan, massage douches, whirpool en uiteraard een groot zwembad. Voor kleine kinderen is er een apart kinderbad. Het zwembad is geopend van medio mei tot en met september, dagelijks van 12.00 – 20.00 uur. In weekenden en vakanties van 10.00 – 20.00 uur. Het zwembad hoort bij camping Campingpark in der Enz 
 • Freizeitbad Brohltal. Bij Kempenich, niet zo heel ver van de Laacher See (zie boven), bevindt zich Freizeitbad Brohltal. Een prachtig gelegen buiten zwembad voor het hele gezin. Bij het zwembad een grote ligweide waar je heerlijk kan genieten in de zomer en met mooi weer. Het zwembad is geopend van mei tot en met september, dagelijks van 13.00 – 19.00 uur en in de weekenden van 9.00 – 19.00 uur. In de vakanties, door de week van 10.00 – 20.00 uur en in het weekend van 9.00 – 19.00 uur. 
 • Freizeitbad Kyllburg. Bij Kyllburg ligt het buitenzwembad Freizeitbad Kyllburg. Dit zwembad heeft naast het grote buitenbad, een kinderbad, glijbaan, tafeltennis en een kiosk. Het zwembad is geopend van medio mei tot medio september, dagelijks van 10.00 – 19.00 uur. 
 • Kylltalbad. Bij Kordel ligt het Kylltalbad. Een mooi buiten zwembad omringd door bossen prachtig gelegen in de natuur van de Eifel. Zwemmen, spelen en lekker liggen op de grote ligweide. .
 • Nette-Bad Mayen. Bij Mayen ligt het Nette-Bad. Hier is een binnenzwembad en buitenzwembad te vinden. Het zwembad heeft buiten ook een grote glijbaan. Het buitenbad is geopend vanaf mediomei tot en met september, dagelijks van 7.00 – 17.00 uur (bij mooi weer tot 20.00 uur) en in de weekenden van 9.00 – 17.00 uur (bij mooi weer eveneens tot 20.00 uur). 
 • Rosenbad Gemünd. Bij Gemünd, bij het Nationaal Park Eifel, ligt het Rosenbad. Een buitenzwembad met glijbaan en duikplank. Verder is er een kiosk met terras aanwezig. Geopend van mei tot en met september, dagelijks van 9.00 – 19.00 uur. 
 • Waldfreibad Steinbachtalsperre. Bij Euskirchen in het noorden van de Eifel ligt het Waldfreibad Steinbachtalsperre. Het water ligt prachtig gelegen in de bossen. Met een oppervlakte van maar liefst 7.500 vierkante meter is het water het grootste kunstmatig aangelegde meer in de Eifel. Naast zwemmen kan er gebruik worden gemaakt van een grote glijbaan, duikplank, springtoren en nog meer. Een mooie locatie voor een warme dag. Geopend van medio mei tot en met medio september, dagelijks van 11.00 – 20.00 uur en in de weekenden van 10.00 – 20.00 uur. In de vakantie iedere dag geopend van 10.00 – 20.00 uur. Bij slecht weer kunnen openingstijden aangepast worden. 
 • Birbach in Jünkerath. In Jünkerath ligt de Birbach Stausee. Een stuwmeertje midden in de mooie natuur. Hier mag gezwommen worden. Er is geen toezicht aanwezig, zwemmen op eigen risico. Een mooi plekje in de buurt van plaatsen als natuurlijk Jünkerath, Stadtkyll en Kronenburg.


Voor zwemparadijzen, wellness en sauna kun je een kijkje nemen bij ons artikel: Wellness in de Eifel.

Er zijn dus voldoende mooie locaties te vinden in de Eifel waar je heerlijk kan zwemmen. Een dagje aan het water liggen en zwemmen blijft altijd favoriet in de vakantie dus ook daarvoor kun je in de Eifel terecht!

Verdere informatie: https://www.eifelinfo.nl/zwemmen-in-de-eifel-buitenbaden-meren-en-maaren/